ACE OF CUPS – SING YOUR DREAMS

 

Van 1967 tot 1972 was er in de zogeheten ‘Summer Of Love’ een vijfkoppige folkrockformatie uit San Francisco actief in Californië. Het speciale aan die groep was het gegeven dat het voor het eerst in de muziekgeschiedenis uitsluitend over vrouwelijke bandleden. ‘Ace Of Cups’ bestond uit Mary Gannon op basgitaar, Marla Hunt op orgel en piano, Denise Kaufman op gitaar en mondharmonica, Mary Ellen Simpson op leadgitaar en Diane Vitalich op drums.

Ze schreven al hun songs zelf en om beurten namen ze de lead vocals voor hun rekening. Een ander kenmerk van de vijf dames was dat ze allemaal zeer vrijgevochten waren en zich niets aantrokken van al die mannelijke groepen rondom hen en van de seksistische opmerkingen die her en der over hen gemaakt werden. Hun groepsnaam ‘Ace Of Cups’ werd ontleend aan de gelijknamige kaart uit het ‘tarot’-spel, een kaart met een afbeelding van een kelk of beker waaruit vijf verschillende waterstromen vloeien, symbolisch voor de vijf bandleden die elk hun eigen weg in de muziekwereld moesten volgen.

De dames begonnen in 1967 op indrukwekkende wijze aan hun muzikale carrière met het spelen van het voorprogramma voor Jimi Hendrix die hen daarvoor had uitgenodigd. Het leverde hen daarna de bewondering op van diverse grote muziekhelden uit die tijd met o.a. ‘Jefferson Airplane’, Jackson Browne, ‘The Band’ en ‘The Greatful Dead’. Maar in 1972 kwam er een abrupt einde aan het voortbestaan van de groep, deels door een gebrek aan commercieel succes, maar ook omdat enkele vrouwen aan een solocarrière wilden beginnen en anderen zich op het creëren van een gezin wilden gaan toeleggen.

46 jaar later verscheen eind 2018 hun officiële debuutalbum “Ace Of Cups”, een plaat met songs die ze sinds hun reünie eind 2016 hadden gecomponeerd en in de studio hadden ingespeeld met de hulp van een hele reeks muzikale vrienden uit het verleden zoals o.a. Taj Mahal, Buffy Sainte-Marie, Charlie Musselwhite en Bob Weir, de zanger van ‘Grateful Dead’. De vijf dames die aan een tweede carrière begonnen waren Mary Gannon, Denise Kaufman, Mary Ellen Simpson, Diane Vitalich en backing vocaliste Dallis Craft die de plaats innam van toetseniste Marla Hunt die niet meer meedeed.

Begin oktober 2020 kwam dan het langverwachte tweede album van ‘Ace Of Cups’ op de markt onder de titel “Sing Your Dreams”. Op dit door Dan Shea (producer van o.a. Santana, Mariah Carey, Phil Collins en Bruce Hornsby) geproduceerde album staan twaalf nieuwe nummers en ook nu stond er heel wat mooi muzikaal volk klaar om de ‘vijf dames op leeftijd’ in de studio bij te staan. Zo noteerden we de namen van singer-songwriter Jackson Browne, Sheila E. en haar Escovedo-familie op percussie, bassist Bakithi Kumalo, gitarist Steve Kimock en Jack Casady (bas) en David Freiberg (zang) van ‘Jefferson Airplane’.

Jackson Browne zingt een duet met Denise Kaufman in de prachtige albumafsluitende song “Slowest River / Made For Love”. Ook nu nemen de verschillende bandleden van ‘Ace Of Cups’ om beurten de lead vocals voor hun rekening. “Put A Woman In Charge”, “Boy, What’ll You Do Then” en “Lucky Stars” zijn stevige rocksongs, terwijl “Sister Ruth” meer naar het andere uiterste van een verhalende folksong neigt. Opvallend is ook het nummer “Basic Human Needs” dat geschreven werd en hier ook gezongen wordt door Wavy Gravy, de bekende Amerikaanse komiek en vredesactivist die ook al bij het legendarische “Woodstock’-concert op het podium stond.

Op het op de eerste video te horen nummer “Jai Ma” dat als eerste single werd uitgebracht is Denise Kaufman de leadzangeres en zingen alle andere dames mee als backing vocalisten. Let ook even op de specifieke basritmiek die ontleend werd van de song “Graceland” van Paul Simon waarvoor Bakithi Kumalo destijds ook gezorgd heeft en ook de heerlijke percussie van Sheila E. en haar familieleden verdient een pluim. Uitzonderlijk geven we u op de tweede audiovideo de streaming van het gehele album mee ter kennismaking en we hopen dat dit als ‘teaser’ mag dienen om tot de aanschaf van deze zeer aangename en gevarieerde plaat van ‘Ace Of Cups’ over te gaan.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: High Moon Records
distr.: V2 / Bertus

video